Αλήθεια ποιο είναι το διακύβευμα της προσεχούς εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής;
Μέσα από μία συναισθηματικά φορτισμένη συγκυρία, λόγω της απώλειας της Προέδρου Φώφης Γεννηματά, η προσεχής διαδικασία καλείται να αναδείξει τον επικεφαλής της Κεντροαριστεράς σε μία δεκαετία που έχει ξεκινήσει και είναι η δεκαετία των μεγάλων αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Λέμε διαρκώς, ότι οι συγκυρίες είναι κρίσιμες ανά περιόδους, αλλά σήμερα βρισκόμαστε μέσα στο χρονικό πλαίσιο της Κλιματικής Αλλαγής, μπροστά σε μία γιγάντια κινητικότητα προσφύγων και μεταναστών, σε μία παγκόσμια οικονομία που έχει οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες.
Η πολιτική επομένως δεν είναι μία όμορφη εμπειρία που συζητιέται μόνο στα καφενεία της χώρας και είναι αμιγώς εθνικό ζήτημα. Οι λήψεις των αποφάσεων βρίσκονται σε διεθνή φόρα, στις Βρυξέλλες, δεν μπορούμε να αποκόπτουμε την λογική ότι η χώρα χρειάζεται διαρκώς δυναμικές παρεμβάσεις στα διεθνή κέντρα.
Έχουμε την πολυτέλεια σαν χώρος, να διαθέτουμε στελέχη τα οποία έχουν ακριβώς αυτή την διεθνή εμπειρία και παρεμβατικότητα.
Ωστόσο και παράλληλα με την διεθνή πολιτική σκηνή, το διακύβευμα θα είναι και έντονης εσωτερικής φύσης, και δεν είναι άλλο από την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, πρωτίστως στο χώρο αριστερά του Κέντρου και δευτερευόντως συνολικά.
Τη διεθνή πολιτική πρακτική, την ενίσχυση αλλά και τη δικαίωση της Σοσιαλδημοκρατίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καλούμαστε να την εκμεταλλευτούμε και να την εφαρμόσουμε και στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, του δημοκρατικού και πολιτικού χώρου, δεν θα έρθει μόνο εξαιτίας των διεθνών συνθηκών. Η κοινωνία θα κληθεί να συγκρίνει και να αποτιμήσει, πρόσωπα, αξιοπιστία, πρόγραμμα και δυναμική κυβερνησιμότητας.
Σήμερα που μετά την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, η αξιοπιστία του κ. Τσίπρα είναι στο ναδίρ, υπάρχει η ευκαιρία να μεταβληθούν οι πολιτικές ισορροπίες, αρκεί ο χώρος να παρουσιάσει ένα ελκυστικό «πακέτο» προσώπων και ιδεών. Σήμερα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαρκώς χάνει τη δημοτικότητα της και ταλανίζεται λόγω των κακών χειρισμών στα ζητήματα της πανδημίας και της κοινωνικής πολιτικής, υπάρχει η ευκαιρία οι προοδευτικού ψηφοφόροι που την στήριξαν, να επιστρέψουν στο χώρο τους.
Αρκεί η αλλαγή προσώπου να σηματοδοτήσει αυτήν την συσπείρωση; Σίγουρα όχι. Εκεί θα παίξει ρόλο το πρόσωπο το ίδιο και σε δεύτερο βαθμό όλοι εμείς σαν στελέχη στο πως θα βοηθήσουμε.
Κύριο μέλημα η ενότητα και το ενιαίο πολιτικό αφήγημα. Χρειαζόμαστε ένα πρόσωπο, που θα μπορεί να κλείσει τις πληγές του παρελθόντος, να ενώσει ξεφεύγοντας από τις παλαιότερες έριδες, που θα υπερασπιστεί όταν πρέπει και όσο πρέπει τη πολιτική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερο μέλημα, η συσπείρωση του χώρου. Χρειαζόμαστε ένα πρόσωπο που θα μπορεί να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους που στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν βρει διέξοδο είτε στη ΝΔ, είτε στο ΣΥΡΙΖΑ. Που δεν θα έχει κυβερνητική φθορά, δεν θα απολογείται για το παρελθόν αλλά θα μιλήσει για το μέλλον.
Τρίτο μέλημα, το ενεργοποιημένο και δημοκρατικό κόμμα. Χρειαζόμαστε ένα πρόσωπο που να έχει εμπειρία από τις κομματικές διεργασίες, να τις γνωρίζει και βασικό να μην τις ενοχοποιεί. Η δημιουργία ενεργού κόμματος και κυρίως ενεργών στελεχών θα αποτελέσει τη σπίθα μίας έντονης κινητικότητας.
Τέταρτο μέλημα, η διεθνής εμπειρία. Ανέφερα και πιο πάνω ότι σήμερα η πολιτική δεν εξασκείται μόνο στα ενδότερα της χώρας. Πολλές αποφάσεις είναι προϊόν εξωτερικών ζυμώσεων. Χρειαζόμαστε ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορεί να σταθεί σε διεθνή φόρα, θα έχει επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες άλλων χωρών, θα μπορεί να βλέπει τη μεγάλη διεθνή εικόνα της πολιτικής.
Ο καθένας από εμάς που θα κληθεί να λάβει μέρος στη διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου, θα πρέπει να σταθμίσει μία σειρά από πολιτικά επιχειρήματα και να καταλήξει στο τι πιστεύει ότι είναι καλό για την παράταξη και τη χώρα.
Προσωπικά, οι παραπάνω πολιτικές προϋποθέσεις, βλέπω να περιέχονται στην υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Πιστεύω στην πολιτική του εμπειρία, τη διεθνή του παρουσία , την κομματική του διαδρομή και κυρίως στη δυνατότητα που έχει να αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο thecaller.gr