Τον τελευταίο μήνα, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή για τα δεδομένα εισβολή. Ο κ. Πούτιν -και η ολιγαρχική παρέα του- χρησιμοποιώντας την φτηνή δικαιολογία της “και καλά”, “απο-ναζιστοποιήσης” της Ουκρανίας, ξεκίνησε έναν πόλεμο τεράστιων διαστάσεων. Η δύση αντιδρά, οι Ουκρανοί αντιστέκονται με αξιοθαύμαστο θάρρος και όσο το “ρολόι γυρίζει” το Κρεμλίνο στριμώχνεται ακόμα περισσότερο, εγείροντας το ενδιαφέρον -αλλά και τον φόβο- για το πως θα αντιδράσει ο “Τσάρος”;
Πριν αναλύσουμε τις επιλογές του, είναι ουσιώδες να καταλάβουμε την ιδιαιτερότητα και σοβαρότητα αυτού του πολέμου. Πολλοί, βιαστικά σκεπτόμενοι, προσπαθούν να δημιουργήσουν συσχετισμούς με την κατάσταση στη Σύρια, την Παλαιστίνη ή το Αφγανιστάν. Όμως εδώ τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο Πούτιν δεν έστειλε τα μαχητικά και τα UAV του, να χτυπήσουν στρατηγικές θέσεις της χώρας και μία ομάδα ειδικών δυνάμεων, για την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Αντίθετα ανέπτυξε πλήρη στρατιωτική δύναμη, εισβάλλοντας από τα σύνορα, με στόχο την “κατάκτηση” περιοχών. Δεν επιτέθηκε σε τρομοκρατικές ή παραστρατιωτικές οργανώσεις αλλά σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο έθνος 40.000.000 ανθρώπων. Οι Σύριοι εγκατέλειπαν την χώρα τους, υπό την απειλή του Άσαντ και του Ισλαμικού κράτους, όχι των νατοϊκών στρατευμάτων. Ο πόλεμος αυτός κοστίζει, και η έκβαση του έχει υπαρξιακές προεκτάσεις για την νομενκλατούρα* της Μόσχας, με το “κόκκινο κουμπί”, να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Όμως ποια είναι η πραγματική απειλή των πυρηνικών και πόσο κοντά είμαστε στον Αρμαγεδώνα;
Τα “πράγματα” δεν φαίνονται και ιδιαίτερα αισιόδοξα. Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο (τόσο σε πλήθος όσο και ισχύ) πυρηνικών κεφαλών του πλανήτη. Με 1456 ενεργά πυρηνικά όπλα και 4801 αποθεματικά το μήνυμα είναι σαφές: “μην παίζετε μαζί μας”. Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου σε πρόσφατη συνέντευξη του, δήλωσε ότι τα πυρηνικά αποτελούν επιλογή, αλλά θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε περίπτωση απειλής ύπαρξης της Ρωσίας. Όμως το γεγονός και μόνο ότι αποτελούν επιλογή είναι τρομακτικό.
Τα “πυρηνικά” ως όρος, περιγράφουν μια ομάδα όπλων μαζικής καταστροφής, που βασίζονται -χονδρικά μιλώντας- στην σχάση ενός ατομικού πυρήνα. Οι διαφοροποιήσεις ποικίλουν, όμως αυτά που μας απασχολούν στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα τακτικά πυρηνικά, τα μικρά του είδους. Πιστέψτε με όμως, ακόμα και αυτά μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε παγκόσμιο επίπεδο!
Η απειλή ενός πυρηνικού όπλου χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Την έκρηξη αυτή καθ΄ αυτή, την εκλυόμενη ραδιενέργεια, και τις χρόνιες επιπτώσεις. Οι πολλοί θάνατοι ίσως προέλθουν από την τρίτη κατηγορία, όσο παράδοξο και αν φαίνεται. Σίγουρα το ωστικό κύμα θα προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και το ραδιενεργό νέφος θα σκοτώσει χιλιάδες, από ραδιενέργεια στην ευρύτερη περιοχή, όμως θα είναι περιορισμένης εμβέλειας. Η βασική ανησυχία των ειδικών είναι ο λεγόμενος “πυρηνικός χειμώνας”. Σε ένα τέτοιο σενάριο, στάχτη από την έκρηξη, θα “σηκωθεί” σε ύψος στρατόσφαιρας -πάνω από τα σύννεφα- όπου θα απλωθεί σε μεγάλη έκταση μπλοκάροντας τις ηλιακές ακτίνες. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα μειωθεί, προκαλώντας εκτεταμένες “παγωνιές”, καταστρέφοντας τις σοδειές του αγροτικού τομέα και επιφέροντας έλλειψη τροφίμων. Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους και αν συνυπολογίσουμε την σημαντική θέση της Ουκρανίας στην παγκόσμια παραγωγή σιτηρών και πατάτας, οι θάνατοι από ασιτία ίσως ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο. Τέλος, οι αναταραχές στο εμπόριο και την οικονομία θα εκτοξεύσουν τον πληθωρισμό και μια νέα διεθνής οικονομική κρίση θα μας “χτυπήσει την πόρτα”.
Η διπλωματία πρέπει, έστω και “κατόπιν εορτής” να λειτουργήσει. Μια γενικευμένη σύρραξη σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί πλέον απειλή για την συνέχιση του ανθρώπινου είδους. Ο πόλεμος αυτός αν δεν τερματιστεί, δεν περιορίζεται και ο Πούτιν θα πράξει τα χείριστα όταν νιώσει ότι απειλείται η εξουσία του, όταν νιώσει “απελπισμένος”, σκεπτόμενος “ή όλα ή τίποτα”.
Πάνω στα κανόνια του, ο Μ. Φρειδερίκος της Πρωσίας, είχε χαράξει την φράση, “το υπέρτατο επιχείρημα των βασιλέων”. Ο Πούτιν γνωρίζει πολύ καλά ότι τα μεγάλα όπλα κάνουν τα μεγάλα κράτη και δεν ξέρουμε πότε -και αν- θα τα χρησιμοποιήσει. Η ειρήνη, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη χρειάζονται διαρκή αγώνα για να διατηρηθούν, και σήμερα καλούμαστε, ως ευρωπαίοι να παλέψουμε για όσα πρεσβεύουμε. Όπως έλεγε και ο Τσόρτσιλ, “η επιτυχία δεν είναι οριστική και η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει είναι το κουράγιο να συνεχίζεις!” Σήμερα πρέπει να συνεχίσουμε, το οφείλουμε σε όσους θυσιάστηκαν ώστε να είμαστε εμείς ελεύθεροι…
- H Νομενκλατούρα είναι προσδιορισμός από την κεντρική επιτροπή του Κ.Κ της ΕΣΣΔ , των ηγετικών θέσεων στα όργανα του κόμματος και του κράτους, στις οικονομικές επιχειρήσεις και στις κοινωνικές οργανώσεις, καθώς και του καταλόγου προσώπων κατάλληλων να τις αναλάβουν. Ο όρος δηλώνει συνεκδοχικά την κοινωνική τάξη, η οποία συνδέεται με το κράτος και διαθέτει σημαντικά προνόμια, καθώς και το σύνολο των αξιωματούχων ενός καθεστώτος.