Καθαρά Δευτέρα σήμερα, το Newn People όμως είναι και πάλι εδώ, με αυτές τις ιστορίες που αποτελούν πλέον θεσμό, αθλητών που έχουν διακριθεί σε αθλήματα που δεν γνωρίζουν την προβολή που θα έπρεπε και η ιστορία τους αξίζει να διαβαστεί.
Ένας τέτοιος αθλητής είναι και ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ξιφασκίας και Παραολυμπιονίκης Βασίλης Ντούνης. που σε 8 χρόνια που ασχολείται με το άθλημα της Ξιφασκίας έχει καταφέρει να βρίσκεται σταθερά στην κορυφαία δεκάδα στην Παγκόσμια κατάταξη στο άθλημα του-9ος την περίοδο αυτή, έχει φτάσει και μέχρι το No 4– και να εκπροσωπεί την χώρα μας στο κορυφαίο επίπεδο.
Το… “σπαθί” του λοιπόν τον έχει οδηγήσει εκεί, με την αναπηρία του από μόλις 15 μηνών όχι μόνο να μην τον επηρεάζει, αλλά να τον βοηθάει ώστε να βρίσκει τρόπο να ξεπερνάει κάθε εμπόδιο.
Στην δικιά του… εξομολόγηση στον Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, αναφέρεται στην αγάπη του για την ξιφασκία, την αναπηρία του που τον κάνει ξεχωριστό, τις διακρίσεις του αλλά και τον επόμενο του στόχο που δεν είναι άλλος από το Χρυσό στο Τόκιο.
Εμείς με την σειρά μας να του ευχηθούμε να καταφέρει τον στόχο του και να μας κάνει για άλλη μια φορά περήφανους.
Παρακάτω όσα μας είπε:
-Ποιο ήταν το “μικρόβιο” που σου κόλλησε και επέλεξες την ξιφασκία;
Β. Ντούνης: Η ξιφασκία ήρθε ξαφνικά στην ζωή μου και εντελώς τυχαία. Είχα πάει ένα βράδυ να πλύνω το αυτοκίνητο μου σε ένα μαγαζί στην πόλη μου. Ο ιδιοκτήτης ήταν ήδη αθλητής της ξιφασκίας με αμαξίδιο και Παραολυμπιονίκης Γεράσιμος Πυλαρινός . Με πλησίασε, γνωριστήκαμε και μου μίλησε για το άθλημα και με έφερε σε επαφή με τον προπονητή μου Δημήτρη Κάζαγλη και έτσι ξεκίνησαν όλα.
-Έχεις από πάρα πολύ μικρός μια αναπηρία(Ίος Κοξακι). Την θεωρείς “ντεζαβαντάζ” η το αισθάνεσαι σαν την δύναμη σου για να διαπρέπεις;
Β.Ντούνης: Την αναπηρία που έχω δεν την είδα ποτέ ως ντεζαβαντάζ. Αντιθέτως πάντα το έβλεπα σαν κίνητρο να προσπαθώ να μαθαίνω καλύτερα τον εαυτό μου και να βρίσκω τρόπους να προσπερνώ κάθε εμπόδιο.
-Ήδη συμμετείχες σε μια Παραολυμπιάδα (Ρίο 2016), είσαι 9ος στην Παγκόσμια κατάταξη και έχεις και ένα χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (ΗΑΕ 2019). Είναι κάποια από αυτές τις τρεις ή καλύτερη στιγμή στην καριέρα σου; και ποια η χειρότερη;
Β. Ντούνης: Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια περισσότερο ή λιγότερο όλες οι στιγμές για μένα είναι ξεχωριστές και ιδιαίτερες. Βέβαια όταν είσαι στο πρώτο σκαλί του βάθρου και ακούς τον εθνικό ύμνο είναι η υπέρτατη στιγμή για έναν αθλητή. Όπως το έζησα και εγώ στο παγκόσμιο κύπελλο του 2019 στην Sharjah, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που κατέκτησα στο χρυσό μετάλλιο.
-Η ξιφασκία είναι ένα άθλημα που έχει ελάχιστους φανατικούς θαυμαστές στην Ελλάδα. Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό και πες μας εσύ, τι ιδιαίτερο έχει η ξιφασκία ώστε να την παρακολουθήσει κάποιος;
Β. Ντούνης: Δυστυχώς όπως πολλά αθλήματα έτσι και η ξιφασκία είναι ένα άθλημα στην Ελλάδα όχι τόσο διαδεδομένο. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο άθλημα με μεγάλη ταχύτητα και ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Εγώ την πρώτη φορά που είχα δει στην τηλεόραση ξιφασκία ήταν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου και είχα εντυπωσιαστεί από αυτό που έβλεπα.
-Πιστεύεις ότι το ελληνικό κράτος είναι δίπλα στο δικό σας άθλημα, αλλά και στο Παραολυμπιακό κίνημα γενικότερα;
Β. Ντούνης: Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή στην οποία η οικονομική κρίση δυσκολεύει την χώρα μας. Σίγουρα υπάρχουν έργα τα οποία βοηθάνε το Παραολυμπιακό κίνημα και εμάς σαν αθλητές όπως η έγκριση και η έναρξη ανέγερσης του πρώτου Παραολυμπιακού κέντρου στην Αθήνα.
-Ποιους θα ήθελες να ευχαριστήσεις που βρίσκονται δίπλα σου και σε στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια;
Β. Ντούνης: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Δημήτρη Καζαγλη, τους συναθλητές μου και φυσικά την οικογένεια μου και τους φίλους μου που με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια στην προσπάθεια που κάνω.
-Τέλος ποιοι οι επόμενοι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι σου;
Β. Ντούνης: Ο επόμενος στόχος μου είναι το χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο φέτος τον Αύγουστο στους Παραολυμπιακούς αγώνες.